Breakfast at Vinegar’s

4 Jul

Vad är väl ett frukostseminarium i Almedalen? -Jag hade höga förväntningar, gillade rubriken ”Framtidens skola, är den redan här?” och det var idel intressanta och kunniga personer i panelen. Den omedelbara reflektionen efteråt är att vi måste bli mycket mer konkreta när vi pratar skolutveckling. Istället för att säga att vi behöver ”bra” lärare borde vi lyfta fram att ”bra” lärare alltid:

  • Skapar en undervisning som är relevant för eleven, som griper tag och är angelägen
  • Skapar ett klimat för lärande i sin undervisning, en trygg och inspirerande kultur där ”misstag” uppmuntras och ses som en del av lärandet.
  • Har fullt fokus på lärandet: bra lärare är inte upptagna av sig själva och sitt ämne utan kapabla att zooma ut och handleda eleverna i det som händer i nuet.
  • Har höga förväntningar, förväntningar som sträcker sig bortom måluppfyllelse och skolan. När utbildning är bra handlar den om livet och vad vi vill få ut av det (och hur det ska gå till)

Dessa punkter är inte en fråga om tycke och smak, de har brett stöd i skolforskning! Vi borde ägna mer uppmärksamhet åt detta och jag kommer att följa Lärarförbundets kampanj ”Allt börjar med en bra lärare” med spänning, OM den kommer att handla om lär(ar)skicklighet kommer den kunna bli ett viktigt bidrag till skolutvecklingen.

Annars? Fredrik Svensson från Rektorsakademien är klok även tidigt på dagen… Fredriks kommentar att skolpolitiken gärna fokuserar på allt annat än de faktorer som är av betydelse för lärandet känns som en bra sammanfattning av läget. Men… desto större anledning för oss som är proffs och jobbar i skola att tala klartext genom att lyfta fram den vetenskapliga grunden för det vi gör visa på att skola byggd på ”beprövad erfarenhet” är en vacker och krävande konst.

Kanske borde vi fundera lite på hur vi pratar om skola och skolutveckling… Drivs den av en tro på barn, lärande och utveckling eller har vi en mer reglerande infallsvinkel där det mer handlar lagar, sanktioner och rättigheter? Pär Palmgren, rektor Blåklintskolan påpekade mycket riktigt att vi nog har alla de regler som vi behöver och att läroplanen är en bra grund för utveckling. -Gillar den inställningen för då handlar det mer om att GÖRA än att prata.

Sammanfattningsvis, en mycket givande att start på dagen tillsammans med riktiga proffs. Full version av seminariet för er som inte är så morgontidiga.

Vi har världens bästa jobb!

/Ante Runnquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 113 andra följare

%d bloggare gillar detta: