En vecka att minnas

17 Jan

Förra veckan pågick den så kallade BETT-veckan i London. En vecka för inspiration, erfarenhetsutbyte och nätverkande med fokus på skolutveckling.

Vittra hade förstås en liten delegation på plats bestående bland annat av våra pristagare från förra årets Vittradag: Årets pedagog Malin Gerdtman från Vittra Raus och Årets hedersomnämnande Christine Hagel, kurator i region Syd. Och med risk för att låta som en viss resebyrå så är dessa dagar i London helt klart dagar att minnas!

Vi har fått möjlighet att inspireras av otroligt många; bland annat Fridaskolans stolta och drivna lärare, Ruben Puentedura med sina exempel på nya sätt att undervisa med hjälp av teknologi, lärare och elever på The Flitch Green Academy och förstås Stephen Heppel och hans övertygelse om att vi alla alltid behöver anstränga oss ännu mer för barnens skull.

Vi har nätverkat och bytt erfarenheter med massor av kloka lärare och skolledare – t.ex. om hur vi kan arbeta för att öka elevernas medvetenhet om sitt lärande och sina möjligheter att hantera nya situationer i livet bättre. Också om hur vi kan möta det faktum att digitalisering på olika sätt i skolan fortfarande är en fråga för vuxna, när det för elever är en självklarhet att använda digitala hjälpmedel i sitt lärande, eller ja, i sitt dagliga liv!

Vi har själva bidragit genom föreläsningar och seminarier. Dels då vår egen grymma Ante Runnquist tillsammans med Daniel Lundquist från YBC pratade om kreativa lärmiljöer. Dels då Maria Skogqvist, en av alla våra skickliga Vittrarektorer, berättade om sin ledarskapsresa och att omdefiniera ledarskap.

Vi har också varit extremt stolta då vår pedagogik och vårt sätt att arbeta för att stimulera lärande har exemplifierats i andra sammanhang, bland under en föreläsning på Apple Education Leadership Summit av Stephanie Hamilton från Apple i USA. Stephanie som för två år sedan, just i London, inspirerade oss att försöka ta nya kliv – stora kliv – i utvecklingsarbetet i Vittra. Något som blev startskottet till vårt sätt att nu sträva efter vidareutveckla våra lärmiljöer och det som idag är Vittra Telefonplan.

Samma vecka får vi en artikel i Architizer News; ”Stockholm’s School Without Classrooms”, där arkitekten bakom Vittra Telefonplan, Rosan Bosch och hennes arbete med skolan analyseras.

Ny inspiration, nya perspektiv, nya möten samt ny egen bekräftelse och stolthet, allt detta kommer vi minnas – och nu vill vi också sprida det vidare till alla våra egna fantastiska medarbetare och elever. Gärna till andra också förstås! Är du nyfiken och vill veta mer, hör av dig!

Frida Gustafsson Wennö
Chef Vittraskolornas Forskning och utveckling

Ett svar to “En vecka att minnas”

  1. Karin Carlsson 17 januari, 2012 den 14:03 #

    Mäktigt! Otroligt roligt att läsa vilket utväxling ni fått. För två år sedan (?) var ni förstagångsbesökare på BETT – nu står ni på scenen – häftigt! Och vilka lokaler på Telefonplan, wow!
    /Karin Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 113 andra följare

%d bloggare gillar detta: