Rapport från Kenya

14 Dec


För några dagar sedan avslutade Gunduas avgångselever 2011 sina slutexamina. Elever i år 4 på Secondary School gör slutprov i alla ämnen under en tvåveckorsperiod. Resultaten på dessa ligger sedan bland annat till grund för vilka universitetsutbildningar de kan söka. Gunduas mål är att bli distriktets bästa skola både vad gäller lärmiljö och resultat. Priset för bästa lärmiljö tog vi hem redan i maj och elevernas förbättrade resultat har gjort att vi klättrat från plats 13 till plats 2 innevarande år. Vi ser med spänning fram emot årets resultat!

Precis som i Sverige går eleverna på Gundua Secondary nu mot jullov. Under tiden detta sker arbetar vi med att färdigställa de första fyra bostadslägenheterna till skolans pedagoger. I Kenya är det vanligt att man som lärare flyttar långt hemifrån för att få arbete. Gunduas skola har lärare från hela landet och vi känner att det är viktigt att de känner sig hemma och trygga på sin nya arbetsplats. Huset är byggt av en stomme av halm. En gammal teknik som använts både Europa och Amerika under främst 1800-talet. Stommen stärks upp med virke och putsas sedan. Fördelarna med denna byggteknik är att det blir hållfast, ljudisolerande och håller en jämn inomhustemperatur.

Kommande skolår som börjar i januari står vi inför utmaningen att ta emot ännu fler elever. Vi är stolta över att kunna säga att vi har över 300 anmälda elever som förväntas dyka upp om några veckor. Det betyder en full skola! Intresset för vår verksamhet har ökat lavinartat och ryktet förbättras ständigt. Kanske beror det på att våra resultat ständigt förbättras och att vi som enda skola samtidigt sänker skolavgiften. Just nu kostar det cirka 100 kronor per månad att gå på Gundua Secondary. Det är mindre än hälften av vad andra skolor i distriktet tar ut. Detta är möjligt tack vara alla generösa bidrag från Sverige. Tack!

God Jul och Gott Nytt År önskar Fredrik Wegbratt från Kenya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 113 andra följare

%d bloggare gillar detta: